Modesty väcker vår fascination. Medan de amerikanska superhjältarna som stålmannen, spindelmannen och andra har närmast övernaturliga förmågor, så känns Modesty närmast verklig. När Fantomen bekämpar pirater som sitt livsuppdrag och av helt ädla motiv, så behöver Modesty vinnas för saken. Och den konsten behärskas ypperligt av Sir Gerald Tarrant.

Som mångårig Modestyläsare tycker jag att det är lite tråkigt att det momentet numera gått ganska förlorat. Visst, Peter O’Donnell kan knappast hitta på fler skäl till varför Modesty och Willie skulle dras in i nya äventyr, men den sista tidens tal om “auror som drar till sig trubbel” tycker jag personligen är att göra serien fattigare. (Om du vill kan du göra en liten avvikare här och läsa min analys av ett typiskt Modesty äventyr.)

Den sortens frihet har inte bara Modesty dömts till. Den är på god väg att bli hela västvärldens. Rätten att skapa sig själv och göra sina egna livsval är faktiskt ganska sent påkommen, och först nyligen förverkligad.

För alla som lever med denna frihet tror jag Modesty är en förebild. Hon har lyckats göra sig till en person de allra flesta beundrar. Övermåttan älskad av sina vänner, fruktad bara av sina fiender, skurkar utan heder och samvete.

Bara jubelidioter saknar respekt för henne. Hon är en förebild.

Nu kommer då mitt överrumplande påstående. Hon har många drag gemensamt med Jesus. Exempelvis är hon en frälsare (gå vidare).

Modesty är med andra ord en sådan hjältinna som jag kan inte bara beundra, utan också inspireras av. Och som passar vår tids kvinnoideal perfekt. En “girl-power” feminist som faktiskt var ute årtionden före Madonna och Spice Girls. En supersexig kvinna som aldrig går mäns ärenden (utom då hon låtit sig luras av Tarrant - vilket hon snabbt förlåter honom för.)

En annan sak som är typisk för Modesty är att hon i allt är sin egen skapelse. Inget är henne givet, utom möjligtvis lämpliga gener och en obändig vilja och en påtaglig läraktighet. Hon skapar inte bara sitt öde, utan hela sin person. Hon väljer själv vad hon skall heta och hon väljer själv vem hon skall vara. Och när hon behöver lära något av andra, så är det hon som väljer sina lärare. Ingen - absolut ingen - kan ta sig rollen som en auktoritet för henne.

Modesty som förebild