Frälsning betyder räddning. Modesty har en makalös förmåga att rädda sina vänner. Det är ofta orsaken till äventyren. Målet för henne är inte adrenalinkickar eller ens att besegra skurkar (utom någon gång ibland då det rör sig om knarklangare eller kvinnlig slavhandel.) Men hon har räddat inte bara latinamerikanska bönder och asiatiska flickor, några chefer för polismakt och underrättelseväsende, utan också ett större antal åsnor.

Men framförallt så har hon räddat Willie Garvin. Innan de träffades så var det inte mycket bevänt med Willie. Han behövde räddas från mycket.

Willie satt i fängelse i Saigon. Och skulle säkert komma att hamna i många fler när han kom ut därifrån om han inte räddats.

Men Willie hade också ett inre fängelse. Hat, avundsjuka, hopplöshet och bitterhet förstörde hans liv och stal hans glädje. Samt gjorde honom till en allt annat än angenäm bekantskap.

Han blev också räddad från att slösa bort sin talang. Willie kunde en hel del också innan han träffade Modesty, men det var till ingen mening och hans potential var outvecklad. Fantastiska förmågor låg oanvända och utan några värdiga mål att brukas till.

Kort sagt, innan han mötte Modesty, så var Willie en slusk, utan heder, moral eller karaktär.

Willie förvandlades, men förblev beroende av Modesty. I det amerikanska specialtecknade äventyret som bygger på den första boken om Modesty så möter vi en Willie i fängelse på nytt, håglös, fantasilös, hopplös - han klarar sig inte utan henne!

Som deras liv sedan utvecklas så kommer de att rädda varandra åtskilliga gånger framöver. Innan Modesty fann Willie var han inte mycket att ha, numera är hennes existens otänkbar utan honom.

Likheten mellan Jesus och Modesty går dock längre än så, den gäller också sättet hon räddar andra med.

Modesty som räddare