Missräkningen / Det hopplösa underläget

Så börjar bollen rulla. Planeringen blir genomförd, tills den slår slint. En oberäknad faktor (kanske en gullig åsna som måste räddas också) eller så blir hennes kamoflage avslöjat. Ofta blir hon eller Willie skadad. Eller så tvingas de släpa på någon hopplös Italiensk reporter...

Det jag älskar med Modesty Blaise är att hon är så mänsklig, att hon förenar styrka och svaghet. Detta var tydligast i de tidigare äventyren som ofta följde en ungefärlig utveckling som den här.

Upprinnelsen

Första steget: Äventyrets orsak anges. Ofta går det tillbaka på någon episod från hennes tid som kriminell. Eller så har Tarrant problem som han behöver hjälp med. I något fall kan det också vara en galning som vill använda henne till experiment eller någon makaber lek.

Indragningen

Nästa steg: Modesty dras in i äventyret. Men hon måste ha en orsak, såvida det inte är en ren hämndaktion av någon gammal fiende hon drabbats av. Modesty löser inte alla problem hon ser, och hon ger sig inte på alla skurkar hon kan. Hon behöver motiveras. Ofta rör det sig om att betala en “skuld” till någon som tidigare räddat livet på henne. När Modesty är motiverad får man alltid Willie på köpet.

Planeringen

Därefter kommer planeringen: Hur skall hon gå till väga? Analys, taktik och val av vapen. Vilka gamla vänner står i skuld till henne som man kan använda sig av (men aldrig riskera deras liv)? Vilka kontakter har hon på platsen?

Slutstriden

Med Modesty som initiativtagare igen kommer avslutningen. Motståndarna luras och slås ned en efter en - och dödas om de inte är helt hjälplösa. Till slut återstår bara huvudfienden, som oftast dödas i den avgörande duellen - såvida det inte är Gabriel, han lyckas alltid slinka undan. (Tills en “kollega” tog död på honom.)

Anpassningen

Men då vaknar hennes och Willies allra bästa sidor till liv. Med flexibilitet, uppfinningsrikedom, sinnesnärvaro och syrebesparande yogatekniker klarar de livhanken.

Efterspelet / Gråten

När allt är över kommer kavalleriet i form av polisen, FBI eller kommandosoldater. Har några skurkar överlevt serveras de på silverfat, men Modesty drar sig undan och faller ensam med Willie i gråt. Hon bannar sig denna svaghet, men samtidigt förblir den hennes och Willies innersta hemlighet.

Nu kommer den verkligt hopplösa situationen, döden synes oundviklig. Ibland uppstår den här situationen genom att själva planen ofta bygger på att till synes förlora eller att medvetet gå in i den fälla som gillrats för henne.

För det bästa med Modesty och Willie är inte deras färdigheter i sig, utan deras påhittighet, att komma på kreativa och udda lösningar när de behövs som allra bäst.

En analys av Modestys äventyr