Du är här: keryx/Lars blogg/24. Hoppa till huvudinnehållet (h) Sidans menysektion:
Keryx logotype

Lars Gunthers bloggsida

Självförsvar och lästips

Sedan jag publicerade min artikel om Åke Greens predikan i Dagen har jag fått mycket beröm. Det bästa jag läst var det någon som sa. Det jag sa var att det fanns andra mycket bättre röster som förklarade och försvarade den klassiska kristna ståndpunkten i sakfrågorna, än Åke Green, vars predikan är bedrövlig också för mig som bibeltroende. Jag återkommer längre fram med lästips på vad man bör läsa.

Men som väntat finns det andra som har en annan uppfattning än jag. Det man ifrågasatt är dels vad slags kompetens jag själv kan tänkas ha, men framför allt om jag har samma mod som Åke Green. Det vet väl ingen av oss. Att bemöta saklig kritik med ord om att jag skulle vara feg gör mig dock rätt irriterad. Jag har sannerligen stuckit ut hakan i denna fråga och det hade varit ganska enkelt att ta reda på att så är fallet. För att hjälpa den som inte känner mig på traven så kommer här ett litet urval av mina tidigare bedrifter.

http://web.archive.org/web/ 20010124005700/www.keryx.se/ linuxteologi/Projekt_2__Homosex/projekt_2__homosex.html

Detta är ett projekt jag försökte dra igång år 2001. Jag var lite före min tid. Idag är det vanligt med s.k. Wikis, men då var fenomenet obekant för de flesta i kyrkan. Tekniskt hade jag en dålig lösning också, men det var ett försök... Jag skrev en lång uppsats, som nu är delvis inaktuell. Läs den hellre här (word-format) än via "the wayback-machine".

http://web.archive.org/web/ 20010121153200/w1.520.telia.com/ ~u52005419/evaoefva.html

Denna predikan höll jag i Velanda Missionskyrka hösten -98. Det du ser på denna sida jag länkar till är mina stolpar. De borde i vart fall göra klart för den nyfikne vart jag ville komma.

Googlesökning

På Missionskyrkans träffpunkt Skutan har jag skrivit fler inlägg än jag orkar räkna. Länken googlar på orden "Gunther", "homosexualitet" och "Skutan". Den hittar ett litet fåtal av de inlägg jag skrivit under årens lopp i ämnet. Länkarna fungerar dock dåligt.

Nu tror jag inte att jag sitter inne med någon slags suveränitet i dessa frågor. Låt mig därför tipsa om goda källor. Bra saker att läsa i ämnet.

Länktips

www.narth.com

Detta är en "profan" sida som drivs av en grupp psykologer och psykiatrar som menar att det finns en naturlig sexualitet och att man kan behandla homosexualitet.

homosexuellt.com

Detta är en sida, vars skribenter likt Åke Green blivit anmälda för hets, men som mig veterligen inte åklagaren gjort något vidare med. De är mer politiskt orienterade än Narth och sajten är på svenska.

www.robgagnon.net

Teologiprofessor från Pittsburgh som skrivit mycket bra artiklar i ämnet.

exodus.to

Den organisation som har mest erfarenhet av själavård med inriktning på "botande".

www.crossnet.se/medvandrarna

Den svenska organisationen medvandrarna, vars hållning och kompetens jag bedömer vara än bättre än den amerikanska organisationens.

basun.poluha.se/categories/homosex

Pelle Poluha är en "kristen tänkare" av en sort som vi har få av i Sverige, men titta på hans länkar med rubriken "inspiratörer" så ser du att han är i gott sällskap.

hem.passagen.se/gs/sweindex.htm

Gunnar Samuelsson är doktorand vid Göteborgs Universitet och har skrivit sin C-uppsats om tolkningen av de bibelord i NT som tydligast berör homosexualitet. Den är bland det bästa som kan läsas i ämnet, men finns tyvärr inte på nätet. Han har länkar till en del annat material, dock.

www.adopteradesrost.org

De adopterades röst är ett exempel på människor som helt negligerats i den svenska debatten då de haft "fel" åsikt. Här har vi en grupp som tydligt sagt nej till homoadoptioner och som aldrig bemötts med sakliga argument. Oftast har man låtsats som om de inte ens fanns.

home.swipnet.se/~w-17026/network/livet/homosexualitet.html

Per-Axel Sverker är teologie doktor och lärare i systematisk teologi vid Örebro Missionsskola. Denna uppsats är något av ett standardverk i frågan.

Boktips

Eros Defiled, av John White

En ypperlig genomgång av sexualiteten ur kristet perspektiv. Skall du bara läsa en enda bok i ämnet, så låt det bli den här. Behandlar homosexualitet i ett kapitel. Min enda invändning är att eftersom boken har några år på nacken, så är den inte helt uppdaterad vad gäller forskningsläget.

Homoerotik: i forntid och nutid - och den kristna församlingen, av Chrys C. Caragounis

Denna bok visar bland annat att "konstitutionell" homosexualitet inte alls var ett obeknt fenomen på Nya Testamentets tid, samt att texterna vi debatterar inte alls kan avskrivas som om de endast berörde pederasti eller tempelprostitution.

Öm & tålig

En antologi med en lysande sektion om homosexualitet, inklusive två starka vittnesbörd om brottningskampen det innebär att vara homosexuell och kristen.

Medvandrarnas litterturtips

Flera bra böcker, inklusive "Den hemlösa sexualiteten", som just nu kan köpas till reapriset 39 kronor (feb 2005).

Allt av Leanne Payne
Hon har skrivit flera böcker om helhet i Kristus, varav några med tonvikt på själavård av homosexuella. The Broken Image kan betraktas som ett standardverk inom området.

Avslutningsvis vill jag bara citera Magnus Tunehags veckobrev om Åke Greens predikan: "Den är urusel, obehaglig, exegetiskt undermålig och eländigt skriven." Bara för att liksom visa att andra kan tycka som jag...

Publicerad: 2005-02-23 05:00
Uppdaterad: 2005-02-23 17:30


Permalink

Senaste bloggar

Ny lärobok: Webbserverprogrammering 1 med PHP
2013-09-05 15:26

Köp min lärobok
2012-08-03 21:21

Vad är diskreta domskript?
2011-10-11 21:02

Framtidens programmeringsundervisning = patterns and paradigms first (del 3)
2011-05-22 07:00

Framtidens programmeringsundervisning = web first (del 2)
2011-05-08 14:35

Framtidens programmeringsundervisning = user first (del 1)
2011-04-19 13:38

Mina tankar och resurser om gy11 kurserna
2011-03-17 20:46

Alternativ utformning av arbetsplatsförlagt lärande
2010-11-07 07:16

Kort politiskt mellanspel
2010-09-05 18:34

Tyck till om mina kursplaner och köp min bok!
2010-05-31 16:00

Bloggar i samma ämne

Hatar Gud? (Uppdaterad)
2005-01-31 02:18

Artiklar i samma ämne

En analys av Åke Greens predikan
2005-02-10 08:07

Technorati


RSS-ikon
Uppdaterad: 2005-02-23 17:30    © Keryx