Du är här: keryx/Lars blogg/22. Hoppa till huvudinnehållet (h) Sidans menysektion:
Keryx logotype

Lars Gunthers bloggsida

Hatar Gud? (Uppdaterad)

Jag funderade på att ha "mata inte monstret" som rubrik. En liten helt marginell församling i Kansas har lyckats med bedriften att bli välkänd och få hundratusentals träffar på sin hemsida, trots att de inte har något vettigt att säga. Deras hatfyllda budskap når nu ut, just genom att media väljer att ge det nyhetsvärde. Tragiskt.

Uppdatering 7 feb: Sedan jag skrev detta inlägg lite i all hast, tyvärr, så har jag märkt att ingen fattade ironin i att kalla Westboro för "Jonesboro" (syftande på Jonestown, samt att jag blandat ihop Texas och Kansas i hastigheten. Dessutom läste jag en debattartikel i GT som gick in på samma saker som jag. den hade rubriken "Byfåne blir symbol för USAs kristna", men jag kan inte hitta den på nätet.

Monstret media har skapat med flit

Säkert fler än 99 % av alla som besöker någon av Westboro Baptist Churchs hemsidor blir förfärade av att läsa hur de tror att Gud hatar bögar, USA och Sverige. Sjukligheten i församlingens religion är så uppenbar att man knappast hyser några betänkligheter när man i kvällspress och annan media väljer att tipsa om sajten. Tvärtom, man vill att vi skall se den och känna avsky. Detta är min poäng. Tidningar och TV kunde valt att låta bli att berätta om dessa hemsidor och deras uppenbara idioti, men det gör de inte. Varför?

Representerar dessa en större mängd av kristna? Svaret är nej - men det vill man inte gärna berätta för dig. Man vill nämligen att du skall tro att den här sortens "kristendom" är typisk för de som känner tveksamhet inför att likställa homosexuell samlevnad med heterosexuell. Denna lilla församling, består endast av två familjer, och somliga tror att dess pastor inte ens själv tror på sitt budskap utan driver sin show som en slags "performance art" (enligt Wikipedia) den är så offside att man demonstrerar mot självaste Billy Graham!

Det har aldrig förekommit i svensk debatt att pro-homo-sidan ens försökt bemöta sakliga argument. Man vill inbilla sig själva och allmänheten att sådana inte finns.

Exempelvis sa missionspastorn Eva Reimers (oemotsagd) i TV häromåret ungefär just detta. De som inte trodde som hon hade "inga skäl alls" att tro som de gjorde. Förblindade fundamentalister och homofober är vi alla, vi som tror att Gud skall vara Herre över hela våra liv, inklusive sexualiteten - och att det finns en naturlig skapelsegiven ordning för den.

Det är därför viktigt för det svenska kulturetablissemanget att hitta knäppgökar likt dem i denna lilla församling i Kansas. Att man spelar dem rakt i händerna och ger dem det de helst av allt önskar, nämligen uppmärksamhet, verkar inte bekymra någon. Att monstret är skapat av media spelar ingen roll, eftersom media, för att slippa ta seriösa argument på allvar, behöver dessa monster.

Taktiken går hem

På senare år har det skett en klar förflyttning av opinionen om homosexualitet. Adoption, rätten att få vigas (också i kyrkan), rätten att få diskvalificera alla vigselförrättare som inte tycker som dem (ett slags åsiktsförtryck), med mera, allt detta vore otänkbart några årtioenden tillbaka.

Har denna opinionsförändrig skett genom att båda sidor sakligt och respektfullt lagt fram sina bästa skäl och bemött den andra sidans bästa skäl, och i denna process har så att säga pro-homo-sidan vunnit? Svaret är entydigt nej!

I denna fråga sker opinionsbildningen på annat sätt. "Fab 5" ställs mot "Gud hatar bögar" och självklart vinner de sympatiska killarna som får fason på oss heterosexuella. Seriösa, väl pålästa och insatta debattörer blir aldrig hörda. Deras argument låtsas man inte om.

Några exempel

Vid Lunds universitet verkar en professor, Chrys C. Caragounis som vetenskapligt bevisar bortom rimligt tvivel att Paulus samtid väl kände till det vi idag skulla kalla konstitutionell homosexualitet och att de ord Paulus använder i sina texter om homosexuella handlingar inte kan begränsas till avgudakult eller pedofili. Tvärtom är det vid ett vetenskapligt språkligt studium av texterna glasklart att de inte kan tolkas som om de inte berörda dagens aktuella debatt.

Skriver tidningarna om detta? Får vi ta del av denne professors resonemang? Nej och åter nej. Han finns inte, hans argument finns inte, hans åsikter finns inte.

Men i Lund finns han och i stället för att bemöta hans vetenskapliga arbete med vetenskaplig metod, så går man en annan väg framåt. Kräv hans avsked - det har några gjort - eftersom han har kommit fram till fel åsikt. Detta luktar naturligtvis McCarthy och inkvisition lång väg. När någon inte kan bemötas med argument, förbjud honom!

I brist på förbud får man nöja sig med personangrepp. Man är "homofob" eller så buntas man ihop med idioterna i Jonesboro Baptist church.

Den stora nyheten

Det viktiga att lägga märke till är alltså inte att det finns några få idioter i Kansas, utan att man anser det ha nyhetsvärde att berätta om dem. Det är ingen slump. RFSL och andra likande intressenter gör sitt bästa att fästa medias uppmärksamhet på dem. Media sväljer snällt detta, eftersom de bevisligen befolkas av en journalistkår nästan helt utan inslag av värdekonservativa medarbetare (JMG:s undersökning som PDF).

Idiotin på sajten där vår heterosexuellt gifte trebarnsfar till kung sägs se ut som en bög har i kanske ett makabert underhållningsvärde. Men jag tror inte för ett ögonblick att det är därför media i Sverige valt att berätta om den.

Hatar Gud då?

Bibeln beskriver en Gud som är nöjd med sin skapelse och kallar den "mycket god". En Gud som lider och dör för oss, av kärlek. En sådan Gud är inte benägen att hata. Det ligger liksom inte i Guds väsen, så länge som man talar om att hata människor. Men just eftersom man älskar någon så kan man hata det som skadar honom eller henne. Gud hatar det som förstör livet. Gud är inte en apatisk högre princip, en opersonlig kraft, en hjärtlös distanserad makt. Gud älskar med lidelse och avskyr därför det som förstör den goda skapelsen. Annars vore Guds kärlek ingen kärlek värd namnet.

Om detta händelsevis skulle få till konsekvens att den som gör illa behöver ställas till svars för det onda, så är det något som Gud gör med tungt hjärta. Inget Han finner behag i. De som talar dom å Guds vägnar är därför alltid gråtande profeter. Det mest förfärande med Westboro Baptist Church är faktiskt inte hatet, utan självgodheten. Så fjärran från ett sant kristet sinnelag.

Publicerad: 2005-01-31 02:18
Uppdaterad: 2005-02-10 06:32


Permalink

Senaste bloggar

Ny lärobok: Webbserverprogrammering 1 med PHP
2013-09-05 15:26

Köp min lärobok
2012-08-03 21:21

Vad är diskreta domskript?
2011-10-11 21:02

Framtidens programmeringsundervisning = patterns and paradigms first (del 3)
2011-05-22 07:00

Framtidens programmeringsundervisning = web first (del 2)
2011-05-08 14:35

Framtidens programmeringsundervisning = user first (del 1)
2011-04-19 13:38

Mina tankar och resurser om gy11 kurserna
2011-03-17 20:46

Alternativ utformning av arbetsplatsförlagt lärande
2010-11-07 07:16

Kort politiskt mellanspel
2010-09-05 18:34

Tyck till om mina kursplaner och köp min bok!
2010-05-31 16:00

Bloggar i samma ämne

Självförsvar och lästips
2005-02-23 05:00

Artiklar i samma ämne

En analys av Åke Greens predikan
2005-02-10 08:07

Technorati


RSS-ikon
Uppdaterad: 2005-02-10 06:32    © Keryx